tisdag 27 november 2012
Kulturkrock #4! Harissa!
Ursprung: Tunisien
Pris: 6,90kr
Inköpsplats: Berga Livs
Kryddor och såser käkar ofta upp en stor del av min matbudget, ffa då jag alltid försöker hålla mig med ett stall av runt 15 i mitt tycke nödvändiga kryddor. Om man vill använda andra kryddor än salt och peppar upptäcker man snabbt att priset per måltid blir rejält saltat (samt lämnar en dålig eftersmak). Det var alltså med glädje jag upptäckte den lilla burken Harissa ovan, till salu på Berga Livs för 7 kronor! Harissa är en form av nordafrikansk chilipasta som inte är gjord för den vanliga, känsliga svensson-magen. Även om jag själv är extremt klen när det kommer till stark mat (förstår ärligt inte poängen med det), så smakar just den här geggan himla gott så länge man är lite varsam. Har för mig att det finns en anledning till att man föredrar stark mat i varma länder, till skillnad från den beiga smakupplevelsen vi ofta associerar med nordisk mat, men kan inte komma på den.
Jag tror att det skulle vara bra om vi integrerade lite av all den matkulturen som kommer till Sverige via invandring, till ett unikt, nyskapande fusionkök. Nu är vi ju sämst på att ta vara på nya svenskars matkunskaper, och det tar decennier innan vi känna oss tillräckligt trygga med en folkgrupp för att vi ska tillåta att de öppnar sina restauranger här. Men jag tror snarare det är en mer omfattande matrevolution vi borde eftersöka. Inte att det öppnas ett ny thaihak någonstans, utan att smaker och basingredienser därifrån integreras i det vi kallar det svenska köket. Istället för ha en "mexikansk" taco-fredag skulle jag vilja att man skapade något nytt utifrån alla inspirerande smaker vi ändå har i vårt samhälle.
4 av 5 scoville
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar